چمدان : چند سالی می‌شود که امکان تورگردی مجازی روی وبگاه‌های بسیاری از موزه‌های ایران و جهان برای گردشگرانی که امکان بازدید واقعی از موزه‌ها را ندارند میسر است. بنابراین فناوری توانسته در ارتقای آشنایی با میراث ناملموس به‌کمک موزه‌گردان و موزه‌داران بیاید اما استفاده از فناوری برای افزایش علاقه‌مندی به موزه‌ها به تصاویر 360 درجه تورهای مجازی محدود نمی‌شود. برای‌مثال، موزه ملک از فناوری لمس بهره گرفته تا تجربه جدیدی را در اختیار علاقه‌مندانی که از این موزه بازدید می‌کنند قرار دهد.

حسین‌آقا ملک در سال ۱۳۱۶ کتابخانه و موزه ملی ملک را تاسیس کرد و به همراه املاک و مستغلات وقف آستان قدس رضوی شد. حاج‌حسین‌آقا در تیر ۱۳۲۳ قطعه زمین بزرگی را در باغ ملی تهران (میدان مشق) برای ساختمان جدید کتابخانه و موزه وقف کرد. احداث ساختمان جدید کتابخانه و موزه ملی ملک سال ۱۳۶۴ آغاز شد و سال ۱۳۷۵ به پایان رسید.

موزه ملک واقع در باغ ملی (خیابان ملل‌متحد) تهران از ۷ مجموعه تشکیل شده که عبارتند از:

  • مجموعه سکه شامل سه‌هزار قطعه سکه و مدال ایرانی از سده‌ ششم پیش‌ از میلاد تا دوران پهلوی و سکه‌هایی از یونان، جانشینان اسکندر، امپراتوری بیزانس، خلفای اسلامی و امپراتوری عثمانی

  • هشت‌ مجموعه هنر لاکی شامل ۸۶ قطعه قلمدان، قاب آیینه و سرچسبدان که با نقاشی لاکی آراسته شده‌اند و برخی‌شان حدود ۳۰۰ سال قدمت دارند.

  • مجموعه تمبر شامل هزاران قطعه تمبر از نخستین تمبرهای منتشر شده در ایران و جهان تا زمان حاضر.

  • مجموعه فرش شامل ۳۴تخته قالی و قالیچه از نقاط مختلف ایران که به‌‌دست زبده‌ترین بافندگان دو سده اخیر بافته شده‌اند.

  • مجموعه بانو ملک شامل تابلوهای نقاشی قاجاری، نسخه‌های خطی، قلمدان، سرقلیان و آثار لاکی که تعدادشان به ۴۷ اثر می‌رسد. این مجموعه در سال ۱۳۸۵ توسط بانو عزت‌ملک ملک، فرزند مرحوم حاج حسین ملک و ناظر استصوابی موقوفات ملک به موزه اهداء شده‌است.

  • مجموعه آثار خوشنویسی که آثاری از بزرگ‌ترین و نامدارترین خوشنویسان ایران و اسلام مانند یاقوت مستعصمی، علیرضا عباسی، میرعماد، احمد نیریزی، درویش عبدالمجید طالقانی و میرزا غلامرضا اصفهانی را در خود جای داده است.

  • مجموعه آثار هنری شامل تابلوهای نقاشی هنرمندان به‌نام ایرانی ازجمله کمال‌الملک غفاری، لطفعلی صورتگر، هادی‌خان تجویدی و برخی نقاشان اروپایی و لوستر و مبلمان


تجربه‌ای که موزه ملک به بازدیدکنندگانش عرضه می‌کند، وجود دو صفحه نمایشگر لمسی بزرگ رایانه‌ای است که در ورودی مجموعه نمایشگاه دائمی آثار خاندان غفاری و کمال‌الملک قرار دارد و به بازدیدکنندگان اجازه می‌دهد تا نقاشی‌های پرتره کمال‌الملک و دیگر نقاشی‌های خاندان غفاری را به‌صورت پازل درست کنند و در پایان به اطلاعاتی درباره نقاشی دست یابند.

ویدئوی چمدان را از این استفاده به‌جا از فناوری در موزه ملک در ادامه ببینید: